Tuesday, February 3, 2015

SOP DI KANDANG

Assalamualaikum...

Salam kepada semua warga pembiak kambing..sejak akhir akhir ni sibuk sikit dengan kerja kerja aku sampai blog pun tak sempat nak up date. Sekarang ni nak Chinese New Year, so banyak kereta terpakai yang diimport kena clearkan di Port. Maklumlah ramai car dealer nak kejar sale sebelum raya. Pelik betul aku, asal nak raya je semua sibuk nak tukar kereta baru. Kalau tak tukar tak boleh raya ke? Masih tertanya tanya...

Kali ni aku nak cerita sikit tentang SOP yang aku buat kat kandang aku. SOP ni aku buat supaya senang untuk staff aku bekerja dan juga senang untuk aku kawal sebarang masalah yang jadi. Secara umumnya, SOP ni kita perlu adakan supaya setiap orang boleh melakukan sesuatu pekerjaan tanpa perlu dipantau sepenuhnya kerana telah ada panduan panduan yang boleh membantu seseorang tersebut dalam melaksanakan tugasan yang diberikan.

SOP yang pertama, anak kambing. Aku dah pesan kat staff aku supaya ibu dan anak kambing ditempatkan dipetak beranak sampai anak kambing tu berumur 2 minggu. Tapi ibu kambing dibebaskan untuk meragut setelah seminggu lepas beranak. Semasa seminggu tu beri ibu kambing makan rumput yang dipotong. SOP ini akan aku ubah mengikut keperluan kerana sekarang ini kambing kambing aku masih sedikit. Setelah dua minggu anak anak kambing dan ibu kambing akan ditempatkan di petak yang luas dan dicampurkan dengan ibu ibu dan anak anak kambing yang lain. Hanya ibu kambing yang garang sahaja aku asingkan dipetak beranak kerana bimbang akan mencederakan anak anak kambing yang lain.

Anak dan ibu kambing dikurung di dalam petak beranak berasingan selama 2 minggu.
Anak anak kambing diletakkan bersama sama di dalam petak yang lebih besar setelah berumur 2 minggu

SOP yang kedua, kambing kambing aku perlu di lepaskan meragut dan digembala sekurang kurangnya 3 jam sehari. Cuma jika hujan, waktu meragut mungkin berkurangan dan staff aku akan tambah rumput potong bagi menampung rumput yang kurang pada hari itu. Tujuan dilepaskan untuk gembala adalah bagi memberi peluang kepada kambing kambing untuk bersenam dan release stress setelah duduk di dalam kandang. Selain itu staff aku pun tak perlu untuk memotong rumput yang banyak untuk diberikan kepada kambing.

Kambing dilepaskan meragut setiap hari minima 3 jam.
Sentiasa digembala. Tidak dibiarkan sendirian
Buat masa ini kandang aku hanya melepaskan kambing pada waktu petang. Selapas zohor. Jadi pekerja aku boleh gunakan waktu pagi untuk mengambil upah memotong buah sawit, meracun kebun atau upah menebang pisang. SOP ini amat sesuai bagi penternak baru, kerana mereka perlu untuk mencari pendapatan sampingan sementara menunggu anak anak kambing boleh dijual.

SOP ketiga, hanya anak anak kambing yang sudah berumur 3 bulan ke atas dibenarkan untuk mengikut ibunya meragut. Anak anak kambing ni kalau dibiarkan untuk ikut sama meragut akan timbul banyak masalah. Kurang berani untuk melompat parit. Jadi pengembala perlu berikan lebih perhatian untuk anak anak kambing ini. Akan melambatkan pergerakan kumpulan kambing. Jadi anak anak kambing ini perlu di asingkan dan ditinggalkan di kandang semasa ibunya pergi meragut. Suasana agak bising pada mulanya, tapi setelah ibu ibu kambing hilang daripada pandangan akan senyap dan lekalah bermain semula.

Anak kambing yang berumur bawah 3 bulan ditinggalkan semasa ibu kambing meragut.

Cukup dulu buat masa ini. Ini antara perkara asas yang perlu aku tekankan kepada staff aku supaya operasi kandang boleh berjalan dengan lancar walaupun aku tak ada di sana. Semoga SOP ini boleh memudahkan pekerja aku untuk menjalankan tugasan harian bagi membiakkan kambing kambing di kandang aku.

Sekian wassalam.

1 comment:

  1. Alhamdulillah...trbaik bro Faisal..ada SOP sng smua kerja teratur n xjadi mslah skiranya pkerja brtukar..ekjas kereta impot satu.hehe

    ReplyDelete